miercuri, 30 septembrie 2009

The Swine Flu Whisperers

Hai, ca demult n-am mai scris nimic despre pandemia lu' mama... Ieri insa, pe drum spre IKEA, ascult si eu in mod exceptional stirile la radio si iar ma ia cu fiori: se da drumul la vaccinari antiporcine, fratioare! Pardon, antigripale de la porcine sau cam asa ceva... Ca daca s-ar vaccina antiporcin ce bine ar fi, poate se inventeaza un vaccin sa ne elibereze de porcii dintre noi!

Apropo de porci, imi tot vine sa intreb: da' cu saracele vaci ce-or fi avut? Ca si acolo au bagat vaccinarea obligatorie impotriva sindromului "limbii albastre", de in final cel mai tare s-au imbolnavit stapanii vacilor!

Inca din 2006, multi dintre cei care au luat in deradere povestea cu gripa aviara au pronosticat ca urmatoarea epidemie nu e departe. Vorba neamtului, cand e sigur de ceva: "Poti sa iei otrava ca asa va fi!" (darauf kannst du Gift nehmen). Hehe, sa fi stiut ei ca profetia lor se va indeplini chiar cuvant cu cuvant?

La nici trei ani dupa scurt-metrajul "H5N1 nu raspunde", ne viziteaza mama lu' gripa aviara, pre numele ei de fata mare "H1N1" sau "A/H1N1" (unde al doilea deja suna mai amenintator, nu credeti?). Asta e mai tare ca mama lu' Alien, cica are pe constiinta virala peste suta de morti (desi conform cu analizele oficiale de laborator ar fi vorba doar de 8 confirmati 100%). Mexicu' are 110 milioane de locuitori, cum dreaq reusesc 8 morti sa umple ziarele pe tot mapamondul? Se vehiculeaza deja cifre de sute de morti, se publica permanent poze cu oameni mascati (daca n-ar fi murit Michael Jackson, saracul, as fi zis ca e o conspiratie a lui, ca in final sa ne mascam toti si nimeni sa nu mai recunoasca pe nimeni, sa poata trai si pedofilii in liniste, dom'le!). Numai presa libera nu scrie nimic. Ah, pardon, ce e aia "presa libera"?

In mod normal, orice om care e capabil sa gandeasca trebuie sa se mire ca nimeni nu s-a inflamat in presa din cauza ca un vaccin livrat pentru cercetare in Austria, Germania, Slovenia si Republica Ceha a fost contaminat din greseala cu virusi pandemici activi in februarie 2009. Cand au inceput sa moara pe capete toti cobaii, laborantii au inceput si ei sa cerceteze cauzele. Firma producatoare de vaccinuri nu a considerat de cuviinta pana astazi sa dea vreo declaratie oficiala in acest context. Laborantilor li s-au facut analize si li s-au oferit medicamente antivirale. Evident nu a fost nevoie aici nici macar de vreo carantina, desi toti acei oameni fusesera expusi o perioada destul de indelungata unui cocktail pandemic artificial.

La fel ar trebui sa ne miram ca nici explozia unui container cu virusi ai gripei porcine pe 28 aprilie 2009 intr-un tren in Elvetia nu a fost urmata nici de vreo isterie in presa, nici de masuri speciale pentru oamenii care au luat contact exploziv cu acei virusi. Biologul care urma sa ia in primire containerul cu virusii respectivi i-a linistit pe toti cei prezenti cum ca "nu exista nici un risc de infectare" (!).

La virusul asta nou din tara lu' Cucaracha a fost vorba mai intai ca e un amestec de gene ale virusilor gripei umane, porcine si aviare. Pe tot mapamondul s-au pus toti specialistii pe cercetat si gandit, cum de s-a ajuns la acest cocktail. Mai tarziu s-a vorbit tot mai putin de virusii de gripa aviara (probabil ca sa nu iasa in evidenta ridicolul de la vechiul fiasco de "gripa" aviara). Apoi a venit versiunea oficiala, ca ar fi vorba de virusi cunoscuti de gripa porcina, care contin insa si mici bucatele ale unui virus de gripa aviara si unui virus de gripa umana. Corecturile astea secretoase nu prea au atras atentia decat observatorilor fini, intrucat o corectura oficiala nu exista inca. Oamenii de stiinta cu atitudine critica in fata acestei farse de gripa porcina sunt de parere ca e vorba pur si simplu de o mica si inofensiva mutatie a unor virusi vechi de gripa porcina. De ce inofensiva? Pai sa-mi arate si mie cineva o gripa care trece in 4-5 zile, cum a fost la majoritatea tuturor victimelor "pandemiei".

Cel mai palpitant este insa spagatul pe care-l executa autoritatile medicale in acest teatru al pandemiei. Am citit de curand ca in iarna 1995/1996 au murit intre 26.000 si 31.000 de oameni din cauza gripei. De ce n-a auzit nimeni de carantine, masti peste bot sau alte masuri panicarde in acel context?

In Germania exista asa-numita Asociatia de Lucru Influenza (AGI), platita de producatorii de vaccinuri si cu sediul in Institutul Robert Koch (cea mai mare autoritate medicala germana)! Ce frumos se impletesc mereu lucrurile astea si ce minunat coopereaza toti, nu? De la infiintarea ei acum 15 ani, aceasta Asociatie a quintuplat (adica a marit de 5 ori) numarul dozelor de vaccin gripal prescrise. Din pacate, in ultimii ani vanzarile au stagnat si chiar au dat putin inapoi. Si doar li se promisese producatorilor de vaccinuri ca li se va mari profitul prin cresterea ratei de vaccinari, pentru ca productiile de vaccinuri in cazul extrem de probabil al pandemiilor viitoare sa poata fi cat mai eficiente. Sa nu uitam ca in cazul gripei exista o chichita speciala: ele pot fi tratate si cu medicamente antivirale, deci aici producatorii de vaccinuri trebuie vrand-nevrand sa-si imparta piata de desfacere cu producatorii celorlalte medicamente antigripale.

Ei, dar cum functioneaza trebusoara asta cu pandemia? Cine cauta gaseste, e simplu. Mai ales cand inainte nu s-a gasit nimic si cautarea porneste de la ZERO. Cu metodele moderne (PCR-ul ala blestemat) e o bagatela sa tricotezi repejor un testulet nou-nout care sa gaseasca in ruinele celulare umane un pic de ADN al virusului respectiv. Pentru o pandemie moderna este nevoie doar de 1000 de persoane la care un test sa dea un rezultat pozitiv ca scos din palaria magica.

Eu am adunat asa, la repezeala, cateva ipoteze pentru posibilele cauze reale ale acestui teatru pandemic. Poate e vorba de testarea planurilor de pandemie, care stau saracele abandonate prin sertare de multi ani? Poate e vorba de a combate reticenta crescuta fata de vaccinare? Pai ce e de colea ca nici la personalul medical nu mai creste rata de vaccinare impotriva gripei? De cand seful Comisiei Permanente de Vaccinare STIKO s-a carat frumusel ca director la un concern farmaceutic si de cand s-a intins cam mult coarda cu vaccinarea impotriva HPV, nici nu se mai pune problema sa se introduca, asa cum era planificat (!), vaccinul antigripal in categoria de vaccinuri de rutina la copiii mici. Io-te numai esecuri pe toate planurile...

Sau poate ca e vorba despre testarea live a noilor planuri ale ECDS pentru controlul in intreaga Europa al bolilor infectioase? Ca doar controlul obisnuit (indicator-based surveillance) a fost deja imbunatatit prin controlul mass-media si al internetului (event-based surveillance). Poate se cauta o metoda simpla de a declansa pandemiile prin google: masinile de cautare in internet sa completeze datele si mai tarziu sa le inlocuiasca de tot? O pandemie la un click distanta ar fi atat de usor de generat, doar prin declaratii de presa si prin interpretarea tehnica a raspunsurilor date de google & co.

Poate ca se urmareste cresterea vanzarilor la medicamentele antivirale... Am citit intr-un ziar din aprilie ca parlamentul bavarez a cumparat rezerve de 2,5 milioane de doze de medicamente antivirale pentru care a platit ca. 28 milioane de euro (rostiti cifra cu voce tare, poate realizati mai bine despre ce e vorba in propozitie). Aceste medicamente expira in octombrie 2010. La cateva saptamani dupa aceea, ministrul sanatatii bavarez anunta ca urmeaza o marire notabila a stocului, ca sa existe suficiente medicamente pentru 30% din populatie, nu numai pentru 20% ca inainte. Io-te, si noi care credeam ca pe politicieni in doare in kur de sanatatea noastra ;-)) Hehe, dar e un mare prost cel care a calculat ca va fi usor sa-i pacalesti pe toti cei aflati in panica de gripa porcina si sa le dai medicamente care expira in curand, ca sa-ti poti tu improspata stocurile pentru inca 5 ani...

Poate se testeaza supunerea populatiei intr-un domeniu dubios cum ar fi limitarea masiva si arbitrara a drepturilor personale? Un secretar de stat a si amenintat la TV cu posibila introducere a vaccinarii obligatorii... Poate se incearca si deturnarea atentiei de la criza economica mondiala. E clar ca un inamic din afara care poate fi combatut profitabil este de preferat pentru politicieni decat o criza mondiala provocata de niste tovarasi-lacuste fara scrupule.

Cine mai profita de acest hype pandemic? Producatorii de vaccinuri, de medicamente antivirale, firmele care produc testele de diagnostic si alte asa numite autoritati stiintifice. Actiunile Novavax au crescut in primele zile ale pandemiei cu 75%. Un alt mare castig al producatorilor de vaccinuri ar fi scurtarea enorma a procedurii de admitere a vaccinurilor. Pai ce-i aia, studii peste studii, teste clinice, cercetare pana la lesinare? Producatorii anunta deja de acum ca au prin sertare proceduri de productie mai noi si mai rapide. In fond, s-ar putea introduce o "admitere de urgenta", fara toate testele alea complicate si costisitoare... Iar autoritatile responsabile pentru admiterea vaccinurilor pe piata au declarat ca sunt pregatite de "orice compromis necesar". Din nou, colaborarea si solidaritatea intre acesti oameni sunt de admirat, nu? O mana spala pe alta si uite cum amandoua baga miliardele in buzunare...

Ar fi posibil ca experimentele de vaccinare cu vaccinuri produse prin tehnica genetica sa aiba si ele vreun amestec in zburdatul acestui nou virus prin lume. Prea sare in ochi faptul ca statul Texas a fost unul din primele trei zone afectate si taman acolo au loc nenumarate studii de vaccinare in ultimii doi ani.

In fine... Speculatii, ipoteze... Sa revenim la porcaria noastra de virus. De ce-or fi murit, dom'le, mexicanii aia? Se stie mai putin ca simptomele gripei porcine se aseamana fantastic de mult cu simptomele febrei Dengue, o boala infectioasa care e transmisa ca si malaria, prin tantari. Intre 2001 si 2007 cazurile de imbolnavire cu febra Dengue au crescut cu 600%. In 2008 s-au imbolnavit peste 30.000 de oameni de febra Dengue in Mexic. Aud vreun clopot de pandemie? Nooo, ca aia nu era o nisa profitabila ca gripa si deci nu s-au napustit concernele farmaceutice pe ea, sa dezvolte vaccinuri, Tamiflu-uri etc...

Ei, la scurt timp dupa ce "epidemia" de 8 mexicani morti a luat avant, deja se stia, dom'le, ca e vorba de un virus cu mutatii. Cand s-a imbolnavit primul om si in Spania, s-a stiut imediat ca e vorba de acelasi virus. Mai sa fie, cu palarie! Da' cum merge treaba asta? Testul specializat pentru identificarea substantei genetice a respectivului virus erau deja in posesia tuturor cabinetelor si laboratoarelor din lume? Cum ar zice Caragiale, iata ca avem solutia inaintea problemei... La AIDS a durat ani si ani de zile pana la identificarea (vorba sa fie!!!) a virusului si aici se descopera deja in cateva saptamani metoda de a fotografia virusul in kurul gol in toata splendoarea lui genetica???

Si iata cum gripa porcina cucereste lumea. Fara sa ia 10 la paralele si fara sa danseze pe luna. Si rolul dragutei de OMS? Mai ca-mi vine sa spun "The same procedure as ev'ry year" ca Miss Sophie... DAR, tan-tanaaa, stati putintel, ca de data asta ceva e altfel: ete ca Asia si-a pierdut monopolul virusesc. Da' oare de ce? E simplu, daca mai cititi pe ici pe colo si vedeti legaturile. Fiindca marii Flu Whisperers au fost promovati cu ceva vreme in urma in afara Asiei: vorbesc de Keiji Fukuda (Adjunctul) si Margaret Chan (Directorul General al OMS). Nici acum nu vedeti cum totul se leaga asa frumos si fara vreo teorie a conspiratiei, ci doar cu simpla matematica: 1 panica + 1 campanie de vaccinare = 2 buzunare umplute la fiecare persoana implicata pe hartiile de plata ale concernelor farmaceutice?

Nenea Fukuda, de pilda, e mare cunoscator in ale epidemiilor. Vreti sa stiti de unde isi ridica salariul inainte de a fi mare dirijor de virusi in OMS? La CDC, centrul american de control al epidemiilor (de ce nu i-o zice mai bine centrul american de sustinere si revigorare periodica a epidemiilor?). Nici acum nu va face nimic click in cap? De ce, ati luat deja Tamiflu si sunteti amortiti? Vedeti sa nu va aruncati de pe vreun pod, ca adolescentii din Japonia!

Apropo de Tamiflu, sigur e din nou doar o coincidenta ca in 2005-2006 (cand cu hoax-ul gripei aviare) majoritatea tarilor si-au facut rezerve de Tamiflu. Sigur e din nou o coincidenta ca si virusul asta nou-nout si al dreaq de potent ar ceda ... taman la Tamiflu. Si sigur e o coincidenta ca toate rezervele de Tamiflu expira in curand si toata epidemia asta a venit ca o mana cereasca pentru a le salva de la o moarte nedemna prin incinerare sau ingropare sau mai stiu si eu cum au lasat ele in testament...

Fukuda era din 1990 la CDC, din 1996 devenise sef de departament pentru... gripa si paralel un fel de capitan al EIS (Epidemic Intelligence Service). V-am prins ca nu stiati ca americanii au si asa ceva... CV-ul acestui EIS consta in calatorii prin lume, "pentru a deveni activi in numele guvernelor de pe mapamond sau al USA". Foarte concret, nu? Iar inainte de activitatile de 007 viral, Fukuda a fost medic si cercetator in SUA. Din pacate, practicarea medicinei nu era asa profitabila, asa incat Fukuda s-a specializat pe redactarea de partituri de panica pentru concertele de presa care servesc minunat intereselor de profit ale lu' tanti Big Pharma, care imediat l-a luat la pieptul ei cald si primitor.

Baiatul s-a revansat: deja in 1997, cand abia era de un an de zile sef de departament in ale gripei, a incercat sa aprinda scanteia primului val de gripa aviara in China si Hongkong. Ei, n-a mers, ca probabil era chibritul ud... Nu-i nimic, incercam mai departe... Dar din pacate nici doi ani mai tarziu, cu arme noi si virusul creat in graba din plastilina de tip "H9N2", nu-i iese pasenta. Abia in 2003 reuseste si Fukuda sa-i arate lui tanti ca banetul investit in el s-a meritat, cand a azvarlit cat colo cu SARS-ul prin presa mondiala, de s-au golit iar cu harnicie si disciplina rafturile farmaciilor.

In februarie 2009, mai multi membri ai administratiei Obama si ai congresului american au vizitat "mai multe organizatii internationale" in Geneva. Evident si OMS, unde s-au intalnit cu Fukuda, pe atunci doar coordonator al Programului de Gripa al OMS. Postul acesta il primise in 2005, la scurt timp dupa crearea conditiilor propice de dezvoltare multilaterala pentru gripa aviara. Dupa plecarea delegatiilor americane din Geneva, in martie 2009 Fukuda a fost numit director general adjunct al OMS.

Hai, mai, nici acum nu face click? Da' ce-ati facut, v-ati vaccinat deja la negru?

La putin timp dupa aceea, paralel cu promovarea lu' nenea Fukuda, nepotelul iubitor al lu' tanti Big Pharma, deci in martie 2009, au inceput sa vina vestile bune. Din Mexic! Sanofi-Pasteur, unul din Global Player-ii pietei de vaccinuri, incheiase cu guvernul mexican contracte pentru constructia (in Mexic!) a unei fabrici pentru productia de vaccinuri impotriva gripei. Oferta speciala: 100 de milioane de euro. Mai, mai, ce de coincidente...

Revenind la structura de putere din OMS, nu trebuie s-o uitam pe doamna Chan, directoarea generala. Ea si Fukuda fac o echipa grozava de sparring partners, caci dumneai era ministru al sanatatii in Hongkong chiar in anul 1997, cand Fukuda a incercat pentru prima oara sa aprinda scanteia gripei aviara in China si Hongkong. Direct dupa episodul SARS, doamna Chan a fost chemata in functie superioara la OMS. Pai daca daduse femeia rezultate si trecuse examenul de maturitate, ce vreti, sa zaca pe vreun post nesemnificativ toata viata? Deja trei ani mai tarziu, in 2007, devenea director general al OMS. Este ca o invidiati?

Dar sa ne intoarcem putin la ah, atat de periculosii virusi de gripa porcina... Din punct de vedere pur virusologic, nu e nimic nou de semnalat fata de virusii atacurilor de panica mediatice din trecut... Procedurile de testare sunt aceleasi, stabilite de cand cu "identificarea" HIV: etalonarea prin izolarea virusului in substanta lui genetica tot nu exista (in cuvinte mai simple: metoda stabilita de identificare a virusilor este cam la fel de exacta si de eficienta ca si cititul in zatul de cafea!). Ramane de asteptat cat de departe vor merge acum lobby-istii lu' tanti Big Pharma care incalzesc fotoliile de sefi la OMS. Probabil vor fi intr-un final imblanziti, dupa ce se vor pompa niste miliarde in productia unor vaccinuri inutile si a unor otravuri precum Tamiflu.

Inchei cu cuvintele lui Murrow pentru toti aceia la care nici acum nu a facut nimic click deoarece sunt prea ocupati cu suflecatul manecilor in fata seringii cu vaccin: Good night and good luck!

Pentru ceilalti, sfatul meu pentru urmatoarele saptamani: nu tusiti, evitati contactul cu mass-media si radeti cat mai mult!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu